Poolse Soldaat - Kon. Verb. Art. 2A - 8A - RAL

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Poolse Soldaat 
WIE WAS ONZE GEADOPTEERDE POOLSE MILITAIR
Dank zij opzoekingen van Monica Klej – Smet, waarvoor onze dank, zijn we wat wijzer geworden wie deze Poolse soldaat was. Hij is geboren op 24 maart 1922 en woonde in Dąbrówka Królewska  een plaats in het Poolse district Grudziądzki. De plaats maakt deel uit van de gemeente Gruta in het noorden van Polen en telt nu 700 inwoners.
Diende onder de schuilnaam, B. Kowalski, die op zijn graf staat. Słupski Benedykt was zijn echte naam. Tijdens de Duitse bezetting was Dąbrówka Królewska een van de plaatsen waar Polen in 1939 door de Duitsers werden geëxecuteerd als onderdeel van de Intelligenzaktion .  Boeren uit Dąbrówka Królewska werden ook vermoord door de Duitse SS en Selbstschutz in het grote bloedbad van Polen in 1939 in het nabijgelegen Białochowo , ook als onderdeel van de Intelligenzaktion .
Onze Poolse soldaat liet zijn leven tijdens de bevrijding van Axel op 17 september 1944. Hij was 22 jaar. Hij verdronk tijdens het oversteken van het kanaal Axel – Hulst. Hij werd aanvankelijk begraven naast het huis Hulsterseweg 55 te Axel en werd nadien verplaatst naar het Canadese Oorlogsbegraafplaats te Adegem in België.

WIJ ZULLEN ONZE BEVRIJDERS EEUWIG DANKBAAR ZIJN WAT ZE VOOR ONS HEBBEN GEDAAN, VOOR ONZE VREDE, VRIJHEID EN WELVAART.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu